Lézersugár-játék - Lézer show

Lézersugár-játék – elsősorban - instrumentális zenére koreografált, különféle, főleg geometriai elemekre épített látványos vizuális produkció. A sikeres produkció fontos feltétele a lehető legtökéletesebb sötétség biztosítása és a füst, illetve a ködgépek (hazer) használata.
Az általában 10-15 perces show az est folyamán akár óránként megismételhető, ha a közönség cserélődik /kiállítás, vásár/, vagy olyan jól sikerült a show, hogy nem lehet egy vetítésen betelni vele.
A projekció vetítése történhet a nézők felől nagy falfelületre, vászonra, épületre, vagy akár a Gellért-hegy sziklás részére is. (Lásd:http://www.lasershow.hu/galeria.html)

A másik lehetőség a nézők felé vetítés, ilyenkor a lézer-projektor és a közönség között elhelyezett speciális lézertüll, vízesés vagy köd-függönyre történik a vetítés. Ekkor a sugarak áthatolnak a vetítési felületen, egyúttal kirajzolódnak a vetítési kontúrok, animációk, logók, feliratok is.

Harmadik lehetőség, mikor a közönséggel szemből vetítve csak füstöt vagy ködöt fújunk. Ezt általában csak sugárjátéknál alkalmazzuk. Ilyenkor a nézők közvetlen részévé válnak a produkciónak, szó szerint „bent vannak” a sugarak közt, ez egészen különleges érzés. Természetesen szigorúan betartjuk a lézer-biztonsági előírásokat, kerülve a koncentrált, statikus lézersugarak vetítését. 

A műsor szerkesztése során a zene dinamikáját, ütemét, érzelmi kisugárzását tulajdonképpen látvánnyá „ültetjük” át. A sugarak játéka, változatos variációi belesimulnak a zenébe, ezáltal kifejezőbb, átélhetőbb akusztikai és vizuális élményt nyújtunk a közönségnek.

A zenék nem kötelezően a XXI. századi zenei műfajokhoz kötöttek. Akár Vivaldi, Beethoven vagy Bartók szerzeményeire is készíthetők lézer produkciók, ezzel a zene élményét látványos lézer-show egészítheti ki, s így a komolyzenét kedvelők vizuális élményben is részesülhetnek, egyúttal a lézer-show kedvelők is megszerethetik a komoly zenét! (Lásd:http://www.youtube.com/watch?v=uD3OgVwm9jI)

A diszkókban már egész estét kitöltő, szintén a zenére manuálisan vezérelt lézer show-t ajánlunk. A több órás produkció a többi fény-effekttel szinkronban kell, hogy működjön, így ajánlott a fény technikus alkalmazása, aki a műsort figyelemmel kísérve, a Dj-vel együttműködve manuálisan vagy DMX segítségével vezérli a lézereket, az intelligens lámpákat és a füstgépeket.

Külső segédtükrök segítségével még látványosabbá tehetjük a produkciót, pókhálószerű, színes lézer sugarak cikázhatnak a közönség feje fölött. A 10cm körüli speciális fémgőzölt tükörfelület 95-97%-ban veri vissza a sugarakat, így sok tükör esetén is megmarad a „lézer varázs”!

Lézer animáció

A lézersugár eltérítésének gyorsasága (scanner speed) határozza meg a lézer rajzolat „finomságát”, azaz hogy mennyi képpontot tud megjeleníteni egy másodperc alatt lézergép. Ez manapság már 40 ezer pont /másodperc, vagy több, amivel egy animáció jó minőségű vetítése sem probléma. 
Az animáció megjelenítéséhez mindenképpen szükséges valamilyen felület, vagy tüll nem úgy, mint a lézersugár-játék esetén, ahol elég a megfelelő füst, vagy köd is. Általában az animációs lézer show-t a megrendelő igényei szerint az adott helyre és alkalomra „szabjuk”. Így egyedi vizuális produkció jön létre, természetesen zenei aláfestéssel. A lézer show-ba illeszthetjük a megrendelő reklám szövegét, logóját, a cégére jellemző animációkat.

A lézer animáció elkészítése sok munkával jár, hiszen egy igényes animáció esetén egy másodpercben akár 25 képkockát is el kell készíteni a mozgás minden fázisát megrajzolva. Ez már egy hosszabb, több lépcsős feladat, ami sok megbeszélést, egyeztetést kíván, és költségesebb is.

Azért, hogy az élmény láttára a hátunkon érezzük a hatást, a lézer-show elkészítéséhez a világon a legelterjedtebb PANGOLIN lézer animációs szoftvert alkalmazzuk.